När armen gör ont


Musarmsproblem är känt för de flesta, men många är osäkra på vad man egentligen kan göra åt det. Och för att krångla till det ytterligare har det nu kommit in fler symtom på arenan eftersom vi har så många mobila devices som ställer till lika mycket problem som datormusen gör.

För att ta det från början så är musarm en samlingsbegrepp för obehag, värk, stelhet och/eller domningar i armen, men även i nacke, axlar, rygg och/eller händer och fingrar.  Det börjar vanligtvis med att man får ont när man ska greppa något eller vrida armen men sedan kan det sprida sig och bli värre och omfatta hela armen och skuldran etc. Musarmen uppkommer på grund av små upprepade rörelser i en ställning som inte är naturlig för armen och handen/fingrarna, som till exempel arbete med datormus. Smärtan beror på en överbelastning av muskler, senor, ledband och/eller nerver. Om man inte gör något åt problemet blir symtomen vanligtvis sämre och det kan påverka ens aktivitetsförmåga.

Det viktigaste för att bli av med problemet är att undvika det som gjort att skadan uppkommit. Det vill säga sluta göra de rörelserna, om det är datormusen som är problemet, sluta använda den. Kanske kan du flytta över musen till andra sidan, kanske känns det bättre för dig att ha musen framför dig (mellan dig och tangentbordet). En annan datormus som passar bättre i din hand kan också fungera. Eller att byta till en centrerad mus. Det viktigast är i alla fall att ta pauser och att göra stretchövningar. Leta gärna på t ex Youtube efter stretchövningar mot musarm. Och att sluta ha handen i ”beredskapsläge”. Har du funderat på hur ofta vi sitter med handen över datormusen, beredda att scrolla eller klicka. Till ingen nytta – datorn jobbar ju inte snabbare för det! Vidare kan du börja använda kortkommando på tangentbordet och se till att du hela tiden har stöd för underarmarna. Det avlastar din arm- respektive skuldermuskulatur.

Men hur var det då med alla de andra apparaterna och deras inverkan på vår kropp med risk för ont. Ofta ger de besvär i nacke, axlar och rygg eftersom de ofta gör att man sitter med huvudet ordentligt framåtböjt. De kan också ge värk i tummen eller en speciell finger eftersom man vanligtvis inte använder alla fingrar när man skriver på mobilen eller surfplattan och att man får en onaturligt ställning i just de fingrarna. Här handlar det om att begränsa användandet, att ta pauser och stretcha musklerna. Du kan ev prova en penna att skriva/styra enheten med om du har ett bra grepp om den. Den får inte vara för liten.

Om du ändå inte får rätt på det onda så tveka inte att höra av dig! Det är inte ok att gå omkring och ha ont.
 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.